Reeducarea parintilor – o solutie la problemele sistemului de educatie romanesc?

Invatamantul romanesc a suferit o serie de modificari dupa Revolutia din 1989 din dorinta de a fi adaptat si imbunatatit pentru vremurile si contextul international in care se gaseste tara noastra. Cu toate acestea, sistemul de educatie romanesc inca se confrunta cu probleme majore: analfabetism, o rata crescuta a abandonului scolar si parasirea timpurie a scolii. Poate fi reeducarea parintilor o solutie la aceste situatii, avand in vedere cel mai nou proiect propus de Ministerul Educatiei Nationale: Strategia Nationala de Educatie Parentala 2018-2025?

Initial, documentul a fost postat pe site-ul edu.ro in 11 iunie si supus consultarii publice pana in data de 10 iulie 2018, dar in urma reactiilor aparute la scurt timp proiectul a fost retras.

In strategia de educatie parentala se propune, intre altele, regandirea sistemului de valori ale familiilor sugerandu-se ca „in domeniul protectiei copilului sunt intalnite mentalitati conservatoare”, „fara a impune modele unice considerate ideale.”

Aceasta strategie are ca fundament abordarea teoretica potrivit careia familia nu este perceputa asa cum o cunoastem in mod natural, ci ca „o constelaţie de idei, imagini şi terminologii” creata şi recreata permanent de practicile socio-culturale.

Mai mult, educatia parentala ar trebui sa vina in sprijinul respectului pentru diversitate si incurajarea activa a egalitatii de gen, aria putand fi extinsa in acceptiunea unor conventii internationale ratificate de Romania in anii trecuti.

Intre principiile generale pe care le are in vedere aceasta strategie se afla „promovarea diversitatii” si inlaturarea stereotipurilor de gen, care influenteaza traseele de viata diferite ale fetelor si baietilor, in acord cu legislaţia naţionala anti-discriminare şi cu standardele Naţiunilor Unite şi ale Comisiei Europene in domeniu.

Este evidenta necesitatea gasirii unor solutii, dar acestea ar trebui sa tina cont de valorile moral-crestine care au stat la baza sistemului educativ romanesc. Crestinii din Romania, indiferent de confesiune, ar trebui sa constientizeze pericolul care planeaza asupra generatiilor viitoare si sa se uneasca in rugaciune.

Stire difuzata in emisiunea Mapamond crestin 728 – 1 iulie 2018. Ultimele stiri crestine – http://alfaomega.tv/stiri