Info Brexit – statut de rezident în UK (settled sau pre-settled status).

Noutăţi

06.02.2019: Asistență tehnică (Assisted Digital service) pentru persoanele care întâmpină dificultăți în solicitarea online a noului statut de rezident în UK (”settled status”).

Persoanele care are nu au acces sau nu au aptitudini tehnice, sau care nu consideră că pot completa formularul singuri pot beneficia de acest tip de suport tehnic.

Serviciul nu oferă consultanță pe problematica imigrației.

Sprijinul acordat de Assited Digital poate fi:

Mai multe informații regăsiți pe pagina guvernamentală:

https://www.gov.uk/government/publications/eu-settlement-scheme-assisted-digital-service

25.01.2019: Crearea centrului de suport și contact (EU Settlement Resolution Centre) pentru soluționarea problemelor din aplicație.

Guvernul Marii Britanii operează, pe durata perioadei de înregistrare, un centru telefonic de suport și contact (EU Settlement Resolution Centre), în limba engleză, pentru cetățenii europeni, care doresc să adreseze întrebări cu privire la noul statut de rezident și la procedura de înregistrare.

Centrul este deschis de luni până vineri între orele 8:00 și 20:00, cu excepția sărbătorilor legale (Bank Holidays), iar sâmbăta și duminica între orele 9:30 și 16:30.

Liniile telefonice disponibile cetățenilor europeni:

În Marea Britanie: +44 (0) 300 123 7379
În afara Marii Britanii: +44 (0) 203 080 0010

Pentru mai multe informații accesați: https://www.gov.uk/government/collections/eu-settlement-scheme-applicant-information

25.01.2019: Deschiderea centrelor de scanare a documentelor în aplicația EU EXIT: ID Document Check

Utilizatorii cu un sistem de operare iOS sau sistem Android incompatibil cu aplicația Home Office au posibilitatea de a solicita sprijin la unul din cele 13 centre locale unde iși pot scana documentele biometrice.

Lista completă a locațiilor se gasește la : https://www.gov.uk/government/publications/eu-settlement-scheme-id-document-scanner-locations/locations-offering-chip-checker-services

Acordarea de suport la unul din centrele de scanare a documentelor se face numai în baza programarilor prealabile. Fiecare centru operează un sistem propriu de programare.

23.01.2019: Eliminarea taxei de aplicare pentru noul statut de rezident.

Pe 21 ianuarie 2019, prim-ministrul Marii Britanii, Teresa May, a anunțat faptul că aplicația pentru noul statut de rezident (EU Settlement Scheme) va fi gratuită, începând cu data de 30 martie 2019. Toate persoanele care au aplicat sau urmează să aplice în perioada de test a acestei scheme de înregistrare vor fi rambursate ulterior. Mai multe informații se găsesc pe site-ul Guvernului britanic, la rubrica Fees https://www.gov.uk/settled-status-eu-citizens-families.

21.01.2019: Lansarea fazei de testare publică a sistemului de înregistrare a statutului de rezident în Marea Britanie pentru cetățenii europeni. 

Începând cu  21 ianuarie 2019, într-o nouă fază de testare destinată publicului, cetățenii europeni aflați în Marea Britanie vor putea solicita noul statut de rezident în UK (settled sau pre-settled status).

Verificați dacă îndepliniți condițiile de eligibilitate:

  • Trebuie să fiți cetățean european, rezident in Marea Britanie (dar nu cetățean britanic), cu un pașaport biometric european valabil,
  • Membru de familie al unui cetățean European provenit din state terțe și care are un card de rezidență biometric,

De asemenea, va trebui să aveți acces la un dispozitiv cu sistem de operare Android, versiunea 6.0 (smartphone sau tabletă, cu tehnologie NFC*) pentru a utiliza aplicația Home Office (https://www.gov.uk/guidance/using-the-eu-exit-id-document-check-app), în vederea confirmării identitității, ca parte a procesului de aplicare.

Dacă dețineți și pașaport britanic, nu trebuie să mai aplicați pentru noul statut de rezident.

Nu trebuie să aplicați în această fază dacă nu îndepliniți aceste cerințe de eligibilitate.

Sistemul de solicitare a noului statut de rezident în UK va fi deschis tuturor cetățenilor europeni din 30 martie 2019.

Pentru mai multe informații, vă rugam să accesați pagina oficială Home Office: https://www.gov.uk/guidance/eu-settlement-scheme-public-test-phase-applicant-eligibility

*Smartphone-urile care au tehnologie de plata contactless.

19.12.2018: Comisia Europeană a publicat un set de răspunsuri la întrebările frecvente legate de drepturile cetățenilor din UE și din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, așa cum sunt enunțate în Acordul de retragere agreat de UK și UE la 25.11.2018.

Vă invităm să parcurgeți textul, care este în limba română:
https://ec.europa.eu/…/files/2018-11-26_qa_citizens_rights_

Vă reamintim că Acordul de retragere trebuie să fie ratificat atât de Regatul Unit, cât și de UE pentru a putea intra în vigoare.

25.11.2018​: Agrearea Acordului de retragere a Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord din UE și aprobarea Declarației politice privind cadrul relațiilor viitoare UE-UK

La 25.11.2018, cu prilejul unei runiuni speciale a Consiliului European (articolul 50), la Bruxelles, a fost agreat Acordul de retragere a Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord din UE și aprobată Declarația politică privind cadrul relațiilor viitoare UE-UK.

În perioada următoare, Acordul de retragere va urma procedurile de ratificare la nivelul Uniunii Europene și al Marii Britanii, unde este esențială aprobarea de către Parlamentul britanic.

Ministerul Afacerilor Externe român informează că obiectivele urmărite de România pe parcursul procesului de negociere au fost atinse, în principal cele care vizează protejarea drepturilor cetățenilor români stabiliți în UK, acordul prevăzând că cetățenii UE27 din Regatul Unit și cetățenii britanici din UE27 care sunt beneficiari ai acestuia (inclusiv cei care se stabilesc în UE27/UK în perioada de tranziție) se vor bucura în continuare de o serie de drepturi. Acestea includ drepturile de ședere în UK ale cetățenilor români/europeni și ale membrilor familiilor acestora, precum și aspecte vizând coordonarea sistemelor de securitate socială, calificări profesionale și îngrijiri medicale.

01.11.2018: Lansarea etapei a doua de testare (Private Beta 2), a sistemului de înregistrare a noului statut de ședere al cetățenilor europeni aflați pe teritoriul UK.

Din 01.11.2018, începe etapa a doua de testare (Private Beta 2) a sistemului de înregistrare a noului statut al cetătenilor europeni aflați pe teritoriul UK, aplicabil unor categorii / situații stabilite prin modificările aduse REGULILOR PRIVIND IMIGRAREA ÎN UK (STATEMENT OF CHANGES IN IMMIGRATION RULES). Mai multe informații pot fi accesate în secțiunea Înregistrarea noului statut de rezident în UK (pre-settled sau settled status)